Sposób przygotowania:
kotlety ziemniaczane z kapustą
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa,a kapustę bardzo drobno siekamy i na niewielkiej ilości masła zasmażamy w rondelku ze szczyptą kminku,podlewamy niewielka ilością wody, przykrywamy i dusimy do momentu aż kapusta zmięknie.(ok.10 min.) Pd koniec duszenia odkrywamy pokrywkę aby nadmiar płynu wyparował,czosnek obieramy i drobno siekamy albo przepuszczamy przez praskę, a cebulę dymkę po obraniu posiekać razem ze szczypiorkiem,cebulę ,szczypior i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości masła.Do masy ziemniaczanej dodajemy uduszoną kapustę oraz cebulę i czosnek,dodajemy sól i pieprz,wbijamy jajka i ugniatamy jednolite ciasto.Gdy ciasto jest gotowe formujemu kotlety i smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Są smaczne gdy podamy je z kwaśną śmietaną lub tradycyjnie z sosem grzybowym.
nati33