AguchaZ

AguchaZ

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

kotlety ziemniaczane z kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

to taki szybki obiad jak pozostaną ziemniaki z poprzedniego dnia a szkoda je przecież wyrzucić

kotlety ziemniaczane z kapustą

Składniki:

kotlety ziemniaczane z kapustą

 

  • ok.1 kg ziemniaków ugotowanych(najlepsze będą takie z poprzedniego dnia)
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 jajka
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • kminek
  • 2 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

kotlety ziemniaczane z kapustą
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa,a kapustę bardzo drobno siekamy i na niewielkiej ilości masła zasmażamy w rondelku ze szczyptą kminku,podlewamy niewielka ilością wody, przykrywamy i dusimy do momentu aż kapusta zmięknie.(ok.10 min.) Pd koniec duszenia odkrywamy pokrywkę aby nadmiar płynu wyparował,czosnek obieramy i drobno siekamy albo przepuszczamy przez praskę, a cebulę dymkę po obraniu posiekać razem ze szczypiorkiem,cebulę ,szczypior i czosnek zeszklić na niewielkiej ilości masła.Do masy ziemniaczanej dodajemy uduszoną kapustę oraz cebulę i czosnek,dodajemy sól i pieprz,wbijamy jajka i ugniatamy jednolite ciasto.Gdy ciasto jest gotowe formujemu kotlety i smażymy je na oleju z obu stron na złoty kolor. Są smaczne gdy podamy je z kwaśną śmietaną lub tradycyjnie z sosem grzybowym.