cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kotlety ziemniaczane z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kotleciki ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z mięsem

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Mięso
umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju.  Dodać pokrojoną cebulę, podlać wodą lub
bulionem, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki ugotować
w mundurkach, obrać. Mięso i ziemniaki zemleć, dodać sól, pieprz, jajka, mąkę,
dokładnie wymieszać. Z masy formować wałek posypując lekko mąką, a potem ten
wałek pokroić na małe kawałki, z których kształtować na dłoni kotleciki.
Kotleciki obtaczać w bulce tartej, smażyć na gorącym oleju z obu stron na jasno
złoty kolor. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówkami.