Sposób przygotowania:
Kotlety z ziemniaków, mięsa i pieczarek
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Filet z kurczaka umyć osuszyć, pokroić w kosteczkę, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pieprzem, odłożyć na pół godziny. Cebulę obrać, posiekać zeszklić na rozgrzanym maśle, następnie dodać obraną startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pieczarki, podsmażyć, ostudzić. Do miski włożyć zimne ziemniaki, mięso, podsmażone warzywa, mąkę ziemniaczaną, jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, przyprawę do zup, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem i surówką.