Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczane z mięsem i grzybami
Grzyby suszone namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie,po czym ugotować(w tej samej wodzie,ok. 1 godz.).Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kostki rosołowej.Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę,a następnie dodać mięso i podsmażyć.Przyprawić solą i pieprzem.Ugotowane,przestudzone ziemniaki,podobnie jak łopatkę wieprzową,również zmielić.Grzyby odsączyć(wywar może posłużyć do sosu),drobno posiekać.Ziemniaki,grzyby,mięso i posiekaną natkę pietruszki połączyć.Wbić dwa jajka,dodać mąkę(stopniowo,aby masa nie była za twarda)doprawić i wyrobić na jednolitą masę,z której formować nieduże kotleciki.Aby masa nie przyklejała się do rąk,w trakcie formowania,lekko maczać ręce w wodzie.Kotleciki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.Podawać z sosem grzybowym i gotowaną kiszoną kapustą.
msewka