Sposób przygotowania:
Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Do ziemniaków dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone, posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę – całość wyrabiamy ręką. Do masy wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi rękami formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotowujemy dip. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Dip doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety podajemy z dipem i ćwiartkami cytryny.