Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Fajne przepis na zagospodarowanie wczorajszych ziemniaków. Dzięki dodatkowi tuńczyka i suszonym pomidorom zyskujemy nowy, niebanalny smak, a dopełnieniem całości staje się dip czoskowo-koperkowy.

Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym

Składniki:

Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym

 

  • Kotlety:
  • 6 ziemniaków ugotowanych
  • Puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ½ cebuli
  • 4 pomidory suszone
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Mąka do obtoczenia kotletów
  • Dip czosnkowo-koperkowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczano-tuńczykowe z dipem czosnkowym
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski. Do ziemniaków dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone, posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę – całość wyrabiamy ręką. Do masy wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy masę. Lekko wilgotnymi rękami formujemy kotleciki. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. W międzyczasie przygotowujemy dip. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany drobno koperek. Dip doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kotlety podajemy z dipem i ćwiartkami cytryny.