Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kraby z chili i trawą cytrynową (Wietnam)

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kraby dokładnie oczyścić, rozgrzać olej na dużej patelni, kilka minut podsmażać

Kraby z chili i trawą cytrynową (Wietnam)

Składniki:

Kraby z chili i trawą cytrynową (Wietnam)

 

  • 1 duży krab lub 2 małe

  • 1 łyżka oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pokrojona cebula
  • 1 posiekana łodyga trawy cytrynowej
  • 4 pokrojone chili
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 szkl wody
  • 4 dymki pokrojone w kawałki dł 2,5 cm
  • 1/2 szkl kiełków fasoli
  • szalotka smażona w głębokim tłuszczu
  • dodatkowa ilość soku z limonki i sosu rybnego

Sposób przygotowania:

Kraby z chili i trawą cytrynową (Wietnam)
Kraby dokładnie oczyścić, rozgrzać olej na dużej patelni, kilka minut podsmażać czosnek, chili i trawę cytrynową. Wlewać na patelnię sos, sok i wodę. Zagotować. Delikatnie wkładać kraby, przykryć szczelnie i gotować 10-15 minut. Ułożyć kraby na półmisku. Dymkę wrzucić na patelnię i dusić aż płyn zmniejszy swoją objętość do 1/4 szkl. Polać kraby. Na krabach ułożyć kiełki, posypać szalotkami i podać z sokiem z limonki i sosem rybnym.


Tagi:

cytrynowa sosy