marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Krajanka cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny deser dla każdego ; )

Krajanka cappuccino

Składniki:

Krajanka cappuccino

 

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szklanka (220 g) cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 2 słoiki (po 720 ml) wydrylowanych wiśni
  • 15 dag gorzkiej czekolasy
  • 1,3 l śmietanki kremówki
  • 6 torebek cappucino w proszku
  • 6 torebek zagęstnika do bitej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 15 czekoladowych ziarenek kawy

Sposób przygotowania:

Krajanka cappuccino
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i polowe cukru. Dodaj jajka i pokrojone w kosteczkę masło. Zagnieć ciastko. Wylep nim natłuszczoną blachę o wymiarach 32x38 cm. Po nakłuwaj. Piecz 15-20 min w temp. 200 stopni C. Ostudź. 2. Wiśnie osacz, zalewę zachowaj. Posiekaj czekoladę. Odłóż 15 wiśni. Resztę wiśni rozłóż na cieście. Skrop 6 łyżkami zalewy. Odstaw na 30 min. Ubij 6 kubeczków(1,2 l) śmietany. Wymieszaj z posiekaną czekoladą. 3. Krem rozsmaruj na cieście i posyp kakao. Pokrój na porcje. Każdą udekoruj kleksem ze śmietanki ubitej z cukrem waniliowym. 15 ciastek przybierz ziarenkami kawy, resztę wisienkami. Smacznego !

Tagi:

jajko kawa jajka