darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Krążki cukinii napełnione farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krążki cukinii zapieczone z farszem mięsnym

Krążki cukinii napełnione farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krążki cukinii napełnione farszem

 

  • 0,5 kg zmielonej chudej łopatki
  • puszka pomidorów bez skórki krojonych
  • 1 torebka ryżu
  • 1 spora cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 2 białe papryki
  • 1/2 dużej cukinii
  • oliwa, olej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, 2 szczypty płatków chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Krążki cukinii napełnione farszem
Cukinię umyłam, pokroiłam w plastry o grubości ok. 3 cm, wydrążyłam środki z pestkami. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroiłam w mniejszą kostkę, wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym olejem, dodałam też mięso. Posoliłam, podsmażałam mieszając kilka minut. Dodałam ryż (nie ugotowany) i pomidory. Przyprawiłam, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. Na małym ogniu dusiłam sos, aż ryż wchłonął cały płyn, stał się miękki a całość zrobiła się gęsta. Naczynie żaroodporne delikatnie skropiłam oliwą i ułożyłam wydrążone krążki, napełniłam farszem i posypałam startym parmezanem. Włożyłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekałam do czasu, aż mięso i ser z wierzchu się zarumieniły.
Krążki cukinii napełnione farszem
Cebulę, paprykę, pieczarki i mięso wrzucamy na patelnię
Krążki cukinii napełnione farszem
Dodajemy pomidory z puszki - bez skórki i przyprawy
Krążki cukinii napełnione farszem
A oto wydrążone krązki cukinii, ułożyłam je w naczyniu
Krążki cukinii napełnione farszem
Posypujemy startym parmezanem i zapiekamy