BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Krążki jabłkowe z cieście migdałowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne krążki z jabłek w cieście naleśnikowym z płatkami migdałów. Krążki jabłkowe są bardzo smaczne i syte.

Krążki jabłkowe z cieście migdałowym

Składniki:

Krążki jabłkowe z cieście migdałowym

 

  • Ciasto;
  • jajka 2 szt,
  • mąka 1,5 szklanki,
  • woda gazowana 100 ml,
  • mleko 100 ml,
  • szczypta soli,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • płatki migdałów 5 łyżek,
  • olej do głębokiego smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Krążki jabłkowe z cieście migdałowym
Przygotować krążki z jabłek;

Jabłka obieramy w całości.

Gniazda nasienne usuwamy(wydrążamy łyżeczką).

Następnie kroimy w krążki o grubości do 1,5 cm.

Ciasto;

Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę,

Następnie żółtka miksujemy z cukrem,mąką,mlekiem, wodą mineralną gazowaną oraz proszkiem do pieczenia.

Całość miksujemy na gładką , jednolitą masę.( ciasto ma mieć konsystencje gęstej śmietany ).

Ciasto połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek oraz z płatkami migdałów.

Krążki jabłek zamaczać w cieście i smażyć w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu obsypać cynamonem lub cukrem pudrem.