LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Krążki z kiełbasą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

ciekawe danie- krążki z kiełbasą.

Krążki z kiełbasą

Składniki:

Krążki z kiełbasą

 

  • 2 cebule
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 15 dag mąki plus 1 łyzka
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 4 kiełbasy zwyczajne
  • 5 dag kaszy manny
  • po 2 łyzki oleju i smalcu
  • 1 łyżka kminku
  • sól, cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krążki z kiełbasą
Cebule obrać , jedną drobno posiekać i przesmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Dodać kapuste kiszoną , przyprawić do smaku kminkiem i cukrem i chwile dusić. Drugą cebule pokroić w plastry, obtoczyć w mące i podsmażyc na smalcu na zloty kolor. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach, po czym obrać i przecisnąć przez praske. Doprawić solą , dodać jajko, mąke i kasze. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować je na prostokąty o grubości ok 2cm, i owinąć nimi kiełbasy. Gotować w osolonym wrzatku ok 15 minut. Wyjać i odcedzić. Gotowe kluski pokroić na krążki.Udekorować przesmażoną cebulą.