Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krążki ziemniaczane nadziewane serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krążki z ziemniaków z serem są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Warto je wypróbować.

Krążki ziemniaczane nadziewane serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krążki ziemniaczane nadziewane serem

 

 

Sposób przygotowania:

Krążki ziemniaczane nadziewane serem
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle, ostudzić. Ser twarogowy włożyć do miski, rozetrzeć, dodać cebulę, 1 jajko, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowę krążków nałożyć ser, przykryć drugim krążkiem i zlepić brzegi tak jak pierogi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Krążki ziemniaczane nadziewane serem
Ser twarogowy wymieszać z jajkiem, cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krążki ziemniaczane nadziewane serem
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać ser, przykryć drugim krążkiem i zlepiać.
Krążki ziemniaczane nadziewane serem
Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.