iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Krem z borowików

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię zbierać grzyby, a potem robię z nich przetwory. Mrożę je, aby móc cieszyć się smakiem grzybów cały rok.

Krem z borowików

Składniki:

Krem z borowików

 

Sposób przygotowania:

Krem z borowików
Doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody, dodajemy 3/4 cebuli oraz włoszczyznę. Dodajemy listki i ziela, gotujemy przez 3 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby kroimy też drobno. Pozostałość cebuli siekamy, a następnie szklimy na łyżce masła. Wywar przecedzamy. A następnie dodajemy do niego grzyby, ziemniaki, cebulę przesmażoną. Gotujemy 30 minut. Miksujemy na puszysty krem. Dodajemy gałkę, pieprz, masło. Zaprawiamy śmietaną. Podajemy na miseczkach.