Sposób przygotowania:
Krem czekoladowo-waniliowy z owocami
Mleko wlać do rondla, dodać laskę wanilii, zagotować, po chwili wanilię usunąć z mleka. Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Żółtka z cukrem utrzeć do białości. Następnie naczynie z żółtkami umieścić nad gotującą się wodą, ciągle ubijając wlewać gorące mleko, ubijać aż masa zgęstnieje. Dodać płynną żelatynę, wymieszać, przestudzić. Śmietankę ubić połączyć z przestudzoną masą, podzielić na 2 części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z 1 połową kremu, wyłożyć do salaterek. Na wierzch ciemnego kremu ułożyć krem waniliowy, ostudzić. Ozdobić świeżymi lub mrożonymi owocami i masą krówkową.
marietta