Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Krem dyniowo-cebulowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na dynię jeszcze trwa, więc dziś zupa-krem dyniowo-cebulowa. Zdrowa, gęsta i pożywna. W sam raz na chłodne dni.

Krem dyniowo-cebulowy

Składniki:

Krem dyniowo-cebulowy

 

  • 500 g dyni (waga po obraniu)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • grzanki + boczek (dekoracja)

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-cebulowy
Dynię obrać, usunąć pestki pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie wrzucić dynię i zalać całość rosołem.

Dodać ocet winny, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 25-30 minut. Zblendować, dodać śmietanę i ponownie zagotować.

Podawać np. z grzankami i podsmażonym boczkiem.