Sposób przygotowania:
Krem dyniowo-marchewkowy z ziemniakami i koperkiem
Do garnka z wrzątkiem wkładamy kawałek selera, pietruszkę i ziele angielskie.
Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną marchewkę (plastry lub półplastry). Gotujemy razem około 20-25 minut.
Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido - ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami.
Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego.
Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek.
Po 10 minutach dorzucamy pokrojoną marchewkę (plastry lub półplastry). Gotujemy razem około 20-25 minut.
Następnie wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach umytą wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię hokkaido - ze skórką, ale pozbawioną miąższu z ziarnami.
Gdy warzywa będą miękkie doprawiamy wędzoną papryką, ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem, kardamonem i solą. Wyjmujemy seler i pietruszkę oraz ziarna ziela angielskiego.
Dodajemy łyżkę koperku, blendujemy na krem, po czy dodajemy pozostały koperek i łyżkę oliwy z oliwek.
zbysiowa