WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krem dyniowy z pigwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kremowa, aromatyczna zupa dyniowa z warzywami i dodatkiem kwaskowatej pigwy. Idealna jesienna zupa.

Krem dyniowy z pigwą

Składniki:

Krem dyniowy z pigwą

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy z pigwą

Warzywa

Krem dyniowy z pigwą
Warzywa podsmażamy i zalewamy wodą, gotujemy.

Do garnka wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojonego w plasterki pora i podsmażmy.

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i zalewamy niewielką ilością wody.

Doprawiamy i gotujemy pod przykryciem.

Dynia

Krem dyniowy z pigwą
Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy, gdy warzywa już lekko zmiękną.

Pigwy

Krem dyniowy z pigwą
Pigwy z ładną skórką nie wymagają odbierania.

Pigwy dokładnie myjemy, usuwamy środki i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.

Gotowanie

Krem dyniowy z pigwą
Na koniec jeszcze raz doprawiamy zupę do smaku.

Gdy warzywa będą już miękkie, blendujemy zupę na gładką masę i doprawiamy jeszcze raz do smaku.