szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jesienna aura zawsze kojarzy się z dyniową zupą. Tę zrobiłam z dodatkiem pigwy, bo zabrakło mi cytryny. Polecam do wypróbowania.

Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą

Składniki:

Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą

 

Sposób przygotowania:

Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą

Przygotowanie zupy

Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwą
Do zupy dodajemy przesmażoną z czosnkiem cebulę.

Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać pokrojone w kostkę: seler, marchew, ziemniaki oraz ziele angielskie i wegetę. Gotować razem ok. 10 minut.

Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Gotować aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Mięso wyjąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać do zupy.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zmiksowaie i wykończenie zupy

Zupę zmiksować na gładką masę. Dodać gałkę muszkatołową i łyżeczkę drobno startej pigwy. Jeszcze chwilę miksować.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać ze słonecznikiem i jeśli ktoś ma ochotę z odrobiną śmietanki.