Sposób przygotowania:
Krem dyniowy z prażonym słonecznikiem i pigwąPrzygotowanie zupy
Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać pokrojone w kostkę: seler, marchew, ziemniaki oraz ziele angielskie i wegetę. Gotować razem ok. 10 minut.
Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Gotować aż dynia zmięknie (ok. 10-15 minut). Mięso wyjąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać do zupy.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zmiksowaie i wykończenie zupy
Zupę zmiksować na gładką masę. Dodać gałkę muszkatołową i łyżeczkę drobno startej pigwy. Jeszcze chwilę miksować.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać ze słonecznikiem i jeśli ktoś ma ochotę z odrobiną śmietanki.