anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Krem pieczarkowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupa jest bardzo kremowa, bardzo pieczarkowa, niezwykle aromatyczna i aksamitna. Podana z grzankami z domowego chleba razowego na zakwasie smakuje wyśmienicie.

Krem pieczarkowy

Składniki:

Krem pieczarkowy

 

  • pieczarki - 1/2 kg
  • seler - 1/4 szt.
  • śmietana kremówka – 250 ml
  • bulion warzywny – 1/2 l
  • cebula – 1 szt.
  • olej rzepakowy
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • natka pietruszki - do podania
  • grzanki – do podania

Sposób przygotowania:

Krem pieczarkowy
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przesmażyć. Po chwili dodać seler i razem smażyć. Dodać pokrojone pieczarki i całość jeszcze przez chwilę smażyć. Wlać bulion i gotować do miękkości warzyw i pieczarek. Garnek zdjąć z ognia, przestudzić. Zupę przelać do dzbanka blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do garnka, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podgrzać. Podawać z grzankami, posiekaną natką pietruszki i plasterkami pieczarek podsmażonych na suchej patelni. *przepis znalazłam na jednym z portali kulinarnych u @mysza75