alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Krem pomidorowo paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sezon pomidorowo paprykowy mamy w pełni, dlatego też polecam Wam przygotowałam pyszną i aromatyczną zupę. Głębie smaku i koloru wydobywa się przez zapiekanie warzyw.

Krem pomidorowo paprykowy

Składniki:

Krem pomidorowo paprykowy

 

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowo paprykowy
Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Pomidory pokroić na ćwiartki. Blachę posmarować oliwą z oliwek ułożyć papryki skórką do góry dodać ćwiartki pomidorów, cebule pokrojoną w ćwiartki oraz ząbki czosnku z łupiną. Zapiekać w 200 stopniach 30 minut. Po wyjęciu paprykę przełożyć do woreczka i szczelnie zamknąć by łatwiej było zdjąć skórkę.

Do garnka wlać około pół litra bulionu dodać obrany z łupin czosnek, cebulę, pomidory i paprykę obrane z skórki.Zlać również płyn z blaszki, który wytworzył się w trakcie zapiekania warzyw. Doprowadzić do wrzenia dodać pieprz ziołowy, zioła dalmatyńskie, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotować około 20 minut.

Zupę przetrzeć przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać bulionu i ponownie doprawić do smaku. Podać z groszkiem ptysiowym.

Tagi:

papryka