SUPERPRZEPIS

Krem z białych szparagów

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Krem z białych szparagów Więcej zdjęć (5)

Sezon na szparagi nie jest długi, warto więc pośpieszyć się i choć raz przygotować z nich zupę. A ta była naprawdę pyszna :)

Składniki:

Krem z białych szparagów

 

Sposób przygotowania:

Krem z białych szparagów
Ziemniaki obrać, opłukać , pokroić w kostkę. Szparagi opłukać, obrać, odciąć główki (odłożyć je oddzielnie) i zdrewniałe kocówki – tak około 2 cm. Resztę pokroić na kawałki o długości 1,5-2 cm, przełożyć do rondla, dodać ziemniaki, zalać wywarem i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do rondla.

Całość lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Główki szparagów ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Zupę podawać przybraną główkami, posypaną natką pietruszki i skropioną octem balsamicznym.

Wywar na zupę sporządziłam z marchewki, selera, pora, łyżki suszonej włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodałam do niego odcięte zdrewniałe końcówki szparagów. 
Krem z białych szparagów
Pokrojone ziemniaki i szparagi przełożyć do rondla.
Krem z białych szparagów
Ziemniaki i szparagi zalać wywarem warzywnym.
Krem z białych szparagów
Na rozgrzanym maśle zrumienić pokrojoną cebulę.
Krem z białych szparagów
Zrumienioną cebulę przełożyć do rondla z miękkimi warzywami.

Tagi:

szparagi