Sposób przygotowania:
Krem z białych szparagów
Ziemniaki obrać, opłukać , pokroić w kostkę. Szparagi opłukać, obrać, odciąć główki (odłożyć je oddzielnie) i zdrewniałe kocówki – tak około 2 cm. Resztę pokroić na kawałki o długości 1,5-2 cm, przełożyć do rondla, dodać ziemniaki, zalać wywarem i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do rondla.
Całość lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Główki szparagów ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Zupę podawać przybraną główkami, posypaną natką pietruszki i skropioną octem balsamicznym.
Wywar na zupę sporządziłam z marchewki, selera, pora, łyżki suszonej włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodałam do niego odcięte zdrewniałe końcówki szparagów.
Całość lekko przestudzić, zmiksować, ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Główki szparagów ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Zupę podawać przybraną główkami, posypaną natką pietruszki i skropioną octem balsamicznym.
Wywar na zupę sporządziłam z marchewki, selera, pora, łyżki suszonej włoszczyzny, ziela angielskiego i liścia laurowego. Dodałam do niego odcięte zdrewniałe końcówki szparagów.
LauraLaura
edytaha
Jest pyszna i prosta w przygotowaniu, gorąco polecam :)