eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupa kremowa z bobu i cukinii z mleczkiem kokosowym. Zupę można podawać na ciepło. Ale równie dobrze smakuje w upalne dni mocno schłodzona .

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii

Składniki:

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii

bób i cukinia

dodatki

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • listki natki pietruszki do dekoracji

grzanki

  • 10 dużych kromek chleba
  • 6 dkg masła

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii

przygotowanie bobu

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii
Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą i ostudzić.

Bób umyć, włożyć do garnka,zalać wrzącą wodą, posolić i gotować około 5 minut. Ugotowany bób odcedzić, przelać zimną wodą i ostudzić.

przygotowanie bobu cd

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii
Ugotowany i ostudzony bób obrać z łupinek.

Ugotowany i ostudzony bób obrać z łupinek.

przygotowanie cukinii

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii
Pokroić cukinie razem ze skórką w ćwierć krążki.

Cukinie umyć i odciąć końcówki. Pokroić cukinie razem ze skórką w ćwierć krążki.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii
Do garnka wlać bulion,dodać obrany bób,pokrojoną cukinię i gotować do miękkości.

Do garnka wlać bulion, dodać obrany bób,pokrojoną cukinię i gotować do miękkości.

przygotowanie zupy cd

Ugotowaną zupę zmiksować, dodać mleczko kokosowe, sól, biały pieprz, czosnek granulowany i jeszcze chwilę gotować.

przygotowanie grzanek

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii
Z kromek chleba odkroić skórki. Miąższ chleba pokroić w kostkę.

Z kromek chleba odkroić skórki. Miąższ chleba pokroić w kostkę.

przygotowanie grzanek cd

Kremowa zupa Eli z bobu i cukinii
Na patelni roztopić masło,dodać pokrojony chleb i smażyć aż grzanki się zrumienią.

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony chleb i smażyć, aż grzanki się zrumienią.

przygotowanie zupy cd

Zupę rozlać na talerze, na środek położyć grzanki, udekorować kwaśną śmietaną i listkami natki pietruszki. Smacznego!


Tagi:

bób cukinia