Sposób przygotowania:
Krem z dyni à la mops
Sezon dyniowy dobiega końca, przegapiłam Halloween i wielkie „dyniowanie”, ale choć na koniec sezonu zrobiłam moją ulubioną zupę dyniową na ostro. Na słodko jakoś dynia nigdy mi nie smakowała, szczególnie że zazwyczaj robi się ją wtedy z zacierkami Wypróbujcie ten przepis, a mówię Wam, że będziecie do niego często wracać.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Obieramy włoszczyznę i gotujemy 40 minut razem z porcją rosołową/kością wieprzową i pieprzem, zielem angielskim w ziarnach z kilkoma liściami laurowymi. W mniejszym garnku gotujemy przez 25 minut pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki, cebulę i 2 ząbki czosnku.
Bulion przecedzamy, a dynię, ziemniaki itd. miksujemy. Całość łączymy i podgrzewamy. Dodajemy po szczypcie imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę soli. Dolewamy też łyżkę stołową octu z białego wina. Zaprawiamy śmietaną uważając, aby się nie zważyła.
Porcje posypujemy koperkiem.
Życzę smacznego!
Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Obieramy włoszczyznę i gotujemy 40 minut razem z porcją rosołową/kością wieprzową i pieprzem, zielem angielskim w ziarnach z kilkoma liściami laurowymi. W mniejszym garnku gotujemy przez 25 minut pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki, cebulę i 2 ząbki czosnku.
Bulion przecedzamy, a dynię, ziemniaki itd. miksujemy. Całość łączymy i podgrzewamy. Dodajemy po szczypcie imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę soli. Dolewamy też łyżkę stołową octu z białego wina. Zaprawiamy śmietaną uważając, aby się nie zważyła.
Porcje posypujemy koperkiem.
Życzę smacznego!
gusia1000
Szkoda, że Ty mi dałeś za oponki serowe 1).
mopswkuchni
Pierwszy raz oceniałam, przepraszam, po prostu źle kliknęłam a można głosować tylko 1 raz... Naprawdę jest mi głupio:(
gusia1000
marzanna123512