mopswkuchni

mopswkuchni

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Krem z dyni à la mops

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa dyniowa na ostro z przyprawami korzennymi

Krem z dyni à la mops

Składniki:

Krem z dyni à la mops

 

  • 500 g miąższu dyni

 

 

  • 1 cebula

 

 

 

  • porcja rosołowa z kurczaka/kość wieprzowa

 

 

 

  • 1 łyżka octu winnego z białego wina

 

 

  • koperek do przybrania

Sposób przygotowania:

Krem z dyni à la mops
Sezon dyniowy dobiega końca, przegapiłam Halloween i wielkie „dyniowanie”, ale choć na koniec sezonu zrobiłam moją ulubioną zupę dyniową na ostro. Na słodko jakoś dynia nigdy mi nie smakowała, szczególnie że zazwyczaj robi się ją wtedy z zacierkami Wypróbujcie ten przepis, a mówię Wam, że będziecie do niego często wracać.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie bulionu. Obieramy włoszczyznę i gotujemy 40 minut razem z porcją rosołową/kością wieprzową i pieprzem, zielem angielskim w ziarnach z kilkoma liściami laurowymi. W mniejszym garnku gotujemy przez 25 minut pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki, cebulę i 2 ząbki czosnku.

Bulion przecedzamy, a dynię, ziemniaki itd. miksujemy. Całość łączymy i podgrzewamy. Dodajemy po szczypcie imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej oraz łyżeczkę soli. Dolewamy też łyżkę stołową octu z białego wina. Zaprawiamy śmietaną uważając, aby się nie zważyła.

Porcje posypujemy koperkiem.

Życzę smacznego!

Tagi:

dynia