Sposób przygotowania:
Krem z kantalupy , pietruszki i cebuli
Obrać pietruszki i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Melon przekroić i usunąć pestki . Odciąć skórkę. Pokroić miąższ w kostkę. Wrzucić melon , cebulę i pietruszkę do garnka. Zalać wodą. Lekko posolić. Gotować 20 minut. Przelać zawartość garnka do malaksera. Dodać szczyptę kurkumy by wzmocnić pomarańczowy kolor zupy ( jak nie będzie to nie szkodzi- smaku to nie zmienia a tylko sprawia, ze jest bardziej intensywny kolor ). Zmiksować razem ze śmietanką i masłem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokroić bułkę w plastry. Kromki bułki posmarować masłem i posypać tartym serem - zapiec sera się rozpuści. Posypać grzanki pieprzem . Podawać posypaną natką pietruszki w kokilkach .Obok położyć grzankę. Ja posypałam w ,, kubaskach" po wierzch czarną solą himalajską ( dla dekoracji i do smaku )- ale to dla tych którzy wolą dosolone potrawy.
marietta