Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Krem z łodygi brokuła

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

czasami łodyga brokuła jest tak duża, że to prawie pół warzywa, ale tej część u mnie w domu panowie nie lubią

Krem z łodygi brokuła Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z łodygi brokuła

 

  • duża łodyga od naprawdę dużego brokuła, razem z listkami
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 4 łyżki białego ryżu
  • ok. 3 - 4 szkl. bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietanki słodkiej
  • 2 - 3 łyżki tartego chrzanu
  • do smaku - sól, biały pieprz mielony
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • jajka na twardo

 

Sposób przygotowania:

Krem z łodygi brokuła
łodygę umyłam i okroiłam ze zdrewnianych boków u dołu, pokroiłam na małe kawałki - nie ważyłam, ale objętościowo było tego ok. 3 szklanek. Cebulę i jabłko obrałam, pokroiłam na kawałeczki. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę i brokuła, podsmażyłam kilka minut. Dodałam jabłko, suchy ryż i zalałam bulionem - składniki były dobrze przykryte. Gotowałam aż wszystko było miękkie. Zupę zmiksowałam blenderem na krem i właściwie tak można by ją zostawić, ale można też przetrzeć ją przez gęste sito - będzie wtedy bardziej kremowa. Ponownie podgrzałam, dolałam śmietankę, dodałam chrzan - przyznam bez bicia, że taki kupny ze słoiczka :) - i doprawiłam do smaku solą oraz białym pieprzem. Jeśli dla kogoś jest za gęsta może ją nieco rozrzedzić. Już nie gotowałam żeby chrzanowa moc nie uciekła - tylko podgrzałam. Podałam z jajkiem na twardo i koperkiem.
Krem z łodygi brokuła
łodygę obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałeczki
Krem z łodygi brokuła
cebulę także obrałam i pokroiłam - jak to zrobimy nie ma znaczenia bo zupa będzei miksowana
Krem z łodygi brokuła
warzywa podsmażyłam na maśle a potem dodałam do nich jabłko i ryż - zalałam bulionem
Krem z łodygi brokuła
zmiksowaną zupę dodatkowo przetarłam przez sito - będzie gładsza