Sposób przygotowania:
Krem z łodygi brokuła
łodygę umyłam i okroiłam ze zdrewnianych boków u dołu, pokroiłam na małe kawałki - nie ważyłam, ale objętościowo było tego ok. 3 szklanek. Cebulę i jabłko obrałam, pokroiłam na kawałeczki. W garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam cebulę i brokuła, podsmażyłam kilka minut. Dodałam jabłko, suchy ryż i zalałam bulionem - składniki były dobrze przykryte. Gotowałam aż wszystko było miękkie. Zupę zmiksowałam blenderem na krem i właściwie tak można by ją zostawić, ale można też przetrzeć ją przez gęste sito - będzie wtedy bardziej kremowa. Ponownie podgrzałam, dolałam śmietankę, dodałam chrzan - przyznam bez bicia, że taki kupny ze słoiczka :) - i doprawiłam do smaku solą oraz białym pieprzem. Jeśli dla kogoś jest za gęsta może ją nieco rozrzedzić. Już nie gotowałam żeby chrzanowa moc nie uciekła - tylko podgrzałam. Podałam z jajkiem na twardo i koperkiem.
MagdaMM
edytaha