mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Krem z pieczonej papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prosta i zdrowa zupa krem z papryki. Dodałam do niej dużo czosnku bo bardzo lubię. Krem dwukolorowy i bardzo dobry.

Krem z pieczonej papryki

Składniki:

Krem z pieczonej papryki

 

  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 3 papryki żółte duże
  • 4 papryki czerwone
  • sól, pieprz, papryka wędzona
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18 %
  • koperek świeży
  • 2 kromki chleba
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonej papryki

ETAP 1:

Krem z pieczonej papryki
papryki przekrojone ułożone na blaszcze upieczone

Paprykę kroję na pól, wyjmuję nasiona, układam na blaszce.

ETAP 2:

Krem z pieczonej papryki
czosnek w łupinach cebula pokrojona przed pieczeniem

Czosnek nie obrany układam w naczyniu do zapiekania, dodaję obraną i pokrojona cebulę, skrapiam oliwą. Warzywa piekę 50 minut temp 200 stopni. Czosnek wyjęłam wcześniej.

ETAP 3:

Krem z pieczonej papryki
papryka obrana ze skóry przed zblendowaniem

Paprykę przekładam do woreczka zawiązuję, odstawiam na 15 minut. Obieram ze skóry.

ETAP 4:

Krem z pieczonej papryki
dwie zupy paprykowe żólta i czerwona z miseczkach

Papryki miksuję w osobnych garnkach, dolewam bulion, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzona, dodaję czosnek obrany, cebulę. Zupy podgrzewam, dodaję śmietanę. Podaję z grzankami chleba i koperkiem.