mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Krem z pieczonych pomidorów

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa prosta, lekka i mocno pomidorowa. Zrobiłam ją z dwóch gatunków pomidorów. Dzięki temu cieszy oko kolorami i smakami.

Krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

Krem z pieczonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych pomidorów

ETAP 1:

Krem z pieczonych pomidorów
pomidory żółte i czerwone ułożone w naczyniach do zapiekania

Pomidory żółte i czerwone myję, kroję na pół i układam w naczyniach do zapiekania.

Cebule obieram i kroję na plastry, układam też w naczyniu razem z ząbkami czosnku nieobranymi. Całość skrapiam oliwą.

Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni i piekę 35 minut.

ETAP 2:

Krem z pieczonych pomidorów
pomidory upieczone miksowane z cebulą i czosnkiem i bazylią

Po wyjęciu z piekarnika pomidory obieram ze skóry. Czosnek wyjmuję z łupinek.

Przekładam do osobnych garnków pomidory żółte i czerwone, dodaję cebulę, czosnek, do czerwonych jeszcze bazylię. Miksuję blenderem.

ETAP 3:

Krem z pieczonych pomidorów
wywar drobiony gotowany na włoszczyżnie i piersi z kurczaka

W garnku gotuję wywar drobiowy.

ETAP 4:

Krem z pieczonych pomidorów
żółta zupka krem z pomidorów zmiksowana w garnku

Do zmiksowanych pomidorów dodaję wywar i gotuję zupy jeszcze chwile. Doprawiam solą, pieprzem czerwoną jeszcze czubricą.

Wlewam śmietanę i już nie gotuję zupy. Podaje z fetą i bazylią.