Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych pomidorówETAP 1:
Pomidory żółte i czerwone myję, kroję na pół i układam w naczyniach do zapiekania.
Cebule obieram i kroję na plastry, układam też w naczyniu razem z ząbkami czosnku nieobranymi. Całość skrapiam oliwą.
Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni i piekę 35 minut.
ETAP 2:
Po wyjęciu z piekarnika pomidory obieram ze skóry. Czosnek wyjmuję z łupinek.
Przekładam do osobnych garnków pomidory żółte i czerwone, dodaję cebulę, czosnek, do czerwonych jeszcze bazylię. Miksuję blenderem.
ETAP 3:
W garnku gotuję wywar drobiowy.
ETAP 4:
Do zmiksowanych pomidorów dodaję wywar i gotuję zupy jeszcze chwile. Doprawiam solą, pieprzem czerwoną jeszcze czubricą.
Wlewam śmietanę i już nie gotuję zupy. Podaje z fetą i bazylią.
SylaUla