PannaAmatorka

PannaAmatorka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Krem z pomidorów 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aksamitna, delikatna zupa z nutką chilli

Krem z pomidorów 4

Składniki:

Krem z pomidorów 4

 

  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • około 2 kg mięsistych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka łyżek gęstej śmietany
  • natka pietruszki do posypania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, bazylia, oregano
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Krem z pomidorów 4
Przygotowujemy bulion z kostki. Na patelnie wlewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę. Nacinamy skórkę pomidorów i zalewamy wrzątkiem. Obieramy pomidory, wyciągamy pestki i szypułki zostawiając tylko miąższ. Sikamy go w grubą kostkę. Papryczkę siekamy w drobną kosteczkę i krótko podsmażamy na oliwie z cebulą Gdy cebula będzie złota dodajemy pomidory i smażymy aż odparują większą część wody. Dodajemy do pomidorów przeciśnięty praskę czosnek. Krótko jeszcze smażymy i przekładamy pomidory do bulionu. dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy gorący z łyżką śmietany i posypane natką pietruszki

Tagi:

pomidory