Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 391]

Zupa krem z pieczonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny krem z pomidorów z paprykową nutą. Zupa jest lekka, zdrowa i pożywna. Ja użyłam pomidorów malinowych, ale oczywiście można użyć dowolnego ulubionego gatunku. Zupa najlepiej smakuje z ciągnącą się mozzarellą lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Wywar:

Pozostałe:

  • 1,5 kg pomidorów malinowych
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mozzarella lub groszek ptysiowy

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pieczonych pomidorów
1. Filet pokroić na kawałki, zalać wodą. Gotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Do garnka dorzucić włoszczyznę, obrany czosnek, liście, ziele i pieprz. Gotować półtorej godziny na wolnym ogniu.

2. W tym czasie pomidory pokrojone na połowy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórkami do góry. Z papryki usunąć gniazda nasienne, przekroić na pół i ułożyć obok pomidorów. Warzywa piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny, ostudzić, obrać ze skóry.

3. Obrane warzywa zalać bulionem, dodać marchewkę i czosnek z bulionu, zmiksować. Zagotować, dodać przyprawy, gotować jeszcze 5 minut. Podawać z posiekaną natką pietruszki, mozzarellą lub groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego!