Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Krem z porów i marchewki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jak tylko widzę, że zaczyna czerstwieć mi pieczywo zaraz robię z niego grzanki i zupy typu krem, które doskonale do nich pasują.

Krem z porów i marchewki z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z porów i marchewki z boczkiem

 

  • 2 marchewki
  • 1 duży por
  • ząbek czosnku
  • 10 dkg boczku
  • 3 szklanki wody
  • kostka rosołowa
  • pieczywo na grzanki
  • przyprawa do grzanek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól, pieprz,
  • seler naciowy

Sposób przygotowania:

Krem z porów i marchewki z boczkiem
Pora pokroić w półkrążki, marchew w talarki, podsmażyć na oleju, a potem dodać trochę wody i poddusić, aby szybciej zmiękły. Zalać bulionem i gotować ok. 30 min. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmiksować blenderem. Doprawić do smaku i dodać śmietanę. Chlebek pokroić w kostkę, posypać przyprawą do grzanek i na maśle podpiec na złoty kolor. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Gotową zupę posypać grzankami, boczkiem oraz selerem naciowym.
Krem z porów i marchewki z boczkiem
Marchewkę kroimy w talarki a para w półtalarki.
Krem z porów i marchewki z boczkiem
Podsmażamy a następnie dusimy pod przykryciem.
Krem z porów i marchewki z boczkiem
Pieczywo kroimy w kostkę i rumienimy na maśle.
Krem z porów i marchewki z boczkiem
Gotową zupę posypujemy grzankami, możemy dodać również groszek ptysiowy.