SUPERPRZEPIS

Zupa krem z porów, na kurczaku

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zupa krem z porów, na kurczaku Więcej zdjęć (5)

Wyjątkowa w smaku zupa-krem z porów. Polecam.

Składniki:

Zupa krem z porów, na kurczaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa krem z porów, na kurczaku
Pory dokładnie umyć, odrzucić zielone górne części, zostawić jaśniejsze twarde. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pół-prążki. Każdego pora przekroić wzdłuż na pół, następnie posiekać w prążki. Mięso umyć, pociąć na mniejsze kawałki. Razem z kością wrzucić do garnka. Zalać litrem zimnej wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i łyżeczkę soli. Dotować przez 25 minut. W międzyczasie na patelnię wrzucić masło, dodać posiekaną cebulę i pory. Smażyć do zeszklenia często mieszając. Podsmażone pory z cebulą dodać razem do wywaru. Przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem, gotować do miękkości pora. Wyjąć liść laurowy i kostki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony ser topiony. Zagotować. Dodać śmietanę (dodawać stopniowo, do smaku wg upodobań). W razie potrzeby doprawić do smaku. Zagotować. Zmiksować blenderem. Podawać w półmiskach, posypać posiekanym koperkiem. Podawać solo, ze świeżym pieczywem lub z grzankami.
Zupa krem z porów, na kurczaku
Warzywa dokładnie umyć, osuszyć i posiekać w pół-plastry
Zupa krem z porów, na kurczaku
Pory z cebulą podsmażyć na maśle do zeszklenia, następnie połączyć z wywarem
Zupa krem z porów, na kurczaku
Gdy pory będą miękkie, dodajemy ser topiony i zmiażdżony czosnek
Zupa krem z porów, na kurczaku
Zabielamy śmietaną i miksujemy blenderem. Podajemy z koperkiem