szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

krem z porów z groszkiem ptysiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny krem z porów dla delikatnego podniebienia

krem z porów z groszkiem ptysiowym

Składniki:

krem z porów z groszkiem ptysiowym

 

  • 200 gram pora(białe części)
  • 4 duże ziemniaki
  • pół szklanki śmietany
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • opakowanie groszku ptysiowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

krem z porów z groszkiem ptysiowym
Pory umyć, osuszyć i pokroic w plasterki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.W garnku roztopić masło i podsmażyć na nim pory razem z ziemniakami aż się lekko zarumienią.Zalać gorącym wywarem i gotować na wolnym ogniu ok 20 minut.Następnie zupę zmiksować i dodać podgrzaną śmietanę.Dodajemy groszek ptysiowy, doprawić solą i pieprzem.Przelać na talerze i posypać szczypiorkiem.

Tagi:

pory groszek