Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pudliszkowy krem z pieczarką i szarłatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny krem pomidorowo marchewkowy z pieczarkami i amarantusem

Pudliszkowy krem z pieczarką i szarłatem

Składniki:

Pudliszkowy krem z pieczarką i szarłatem

 

  • 500 ml przecieru pomidorowego Pudliszki
  • 90 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 4 duże marchewki
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula czerwona
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki ziaren amarantusa
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry
  • jarzynka Polskie ogrody do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pudliszkowy krem z pieczarką i szarłatem
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżeczce oliwy, dodajemy posiekane w kostkę pieczarki - doprawiamy pieprzem i smażymy, aż woda odparuje. Następnie dodajemy marchew i seler, chwilę podsmażamy, następnie zalewamy wodą, dodajemy amarantus, przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie (wyławiamy ziele angielskie i liście) i blendujemy. Na koniec dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy - wszystko gotujemy kilka minut. Można podać z jogurtem i posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego :)