Sposób przygotowania:
Krem ze szparagów zielonych
zparagi umyć i odkroić twarde końcówki, pokroić na części. Główki odciąć, wrzucić do gotującego się bulionu na minutę, żeby się tylko zblanszowały, wyjąć i zostawić do ozdobienia zupy na talerzach. Resztę szparagów pokroić, dodać do bulionu i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do ugotowanych szparagów. Doprawić do smaku solą, świeżym pieprzem, szczyptą gałki, gotować 5 minut. Następnie dodać śmietanę i całość zmiksować, po czym przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pozostałych włókien, jeśli są nadal po miksowaniu. Ozdobić przygotowanymi wcześniej główkami szparagów. Można doprawić jeszcze śmietaną do smaku. Podawać z grzankami zrobionymi z białego pieczywa, upieczonymi na suchej patelni. Gotowe !