szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Krem ziemniaczany z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem ziemniaczany doprawiam na pikantnie, dlatego zupa ta wspaniale rozgrzewa. Dodatek boczku i kurek idealnie do niej pasuje.

Krem ziemniaczany z kurkami

Składniki:

Krem ziemniaczany z kurkami

 

  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 liść laurowy
  • 1 1/4 l. bulionu
  • 1o dag. serka topionego śmietankowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 10 dag. wędzonego boczku
  • 10 dag. kurek

Sposób przygotowania:

Krem ziemniaczany z kurkami

Przygotowanie warzyw

Krem ziemniaczany z kurkami
Warzywa na zupę ziemniaczaną z przesmażoną cebulą.

Ziemniaki i pozostałe warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle . Dodać do warzyw.

Przygotowanie wywaru

Krem ziemniaczany z kurkami
Do warzyw dodano wcześniej przygotowany wywar.

Zalać bulionem, dodać listek laurowy, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut.

Następnie wyjąć listek laurowy, dwie łyżeczki warzyw, a zupę przetrzeć na puree lub zmiksować blenderem.

Przygotowanie kremu

Dodać serek topiony i mieszać aż się roztopi. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Boczek pokroić w plastry i upiec w piekarniku na chrupiąco.

Kurki przesmażyć na maśle.

Zupę nalać do miseczek, można dodać trochę ugotowanych warzyw, podsmażone kurki i plaster boczku.