eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa kartoflanka Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna kremowa zupa z grzankami i wkładką misną.

Kremowa kartoflanka Eli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa kartoflanka Eli

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • jarzynka typu wegeta
  • maggi
  • natka pietruszki do dekoracji
  • grzanki:
  • 1 duża bułka
  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • 1/3 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kremowa kartoflanka Eli
Bułkę i chleb orkiszowy pokroić w kostkę.Na patelni roztopić masło,wrzucić pokrojoną bułkę i chleb.Smażyć na niedużym ogniu aż się zrumienią.
Umyte mięso zalać zimną wodą i zagotować.Do mięsa dodać liście laurowe,ziele angielskie,jarzynkę i gotować do miękkości.Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i owinąć folią aluminiową,żeby nie ostygło.Obrane,umyte ziemniaki pokroić w kostkę.Obrane,umyte jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Ziemniaki i jarzyny wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.Jajka roztrzepać i powoli wlewać do zupy.Zupę zmiksować blenderem i doprawić maggi do smaku.Mięso podzielić na porcje.Zupę wlać do talerzy,na środek wsypać grzanki,dodać porcje mięsa i udekorować natką pietruszki.Smacznego!
Kremowa kartoflanka Eli
Etap 1
Kremowa kartoflanka Eli
Etap 2
Kremowa kartoflanka Eli
Etap 3
Kremowa kartoflanka Eli
Etap 4

Tagi:

jajko chleb jajka