anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kremowa kartoflanka z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zwyczajna kartoflanka w nieco innej wersji, trochę bardziej eleganckiej. Można ją podać nawet na niedzielny obiad lub podjąć nią gości.

Kremowa kartoflanka z porem

Składniki:

Kremowa kartoflanka z porem

 

Sposób przygotowania:

Kremowa kartoflanka z porem

ETAP 1:

Kremowa kartoflanka z porem
Na desce obrana, umyta i pokrojona cebula.

Cebulę obrać, opłukać i pokroić.

ETAP 2:

Kremowa kartoflanka z porem
Ziemniaki orane ze skórki i dokładnie umyte.

Ziemniaki obrać i opłukać.

ETAP 3:

Kremowa kartoflanka z porem
Białe i jasno zielone części pora pokroić.

Por starannie oczyścić z piasku, opłukać i pokroić. Warzyw nie trzeba szczególnie starannie kroić, bo zupa będzie zmiksowana.

ETAP 4:

Kremowa kartoflanka z porem
Na rozgrzanej patelni podsmażyć warzywa.

Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając, jak cebula lekko zmięknie dodać pokrojonego pora i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez chwilę smażyć.

ETAP 5:

Kremowa kartoflanka z porem
Zupę gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Ziemniaki i seler obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni, wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Usunąć z zupy liść laurowy o ziarenka ziela angielskiego. Zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.

Zupę podawać z porcją spienionego mleka posypaną wiórkami skórki otartej z pomarańczy.