Sposób przygotowania:
Kremowa kartoflanka z poremETAP 1:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić.
ETAP 2:
Ziemniaki obrać i opłukać.
ETAP 3:
Por starannie oczyścić z piasku, opłukać i pokroić. Warzyw nie trzeba szczególnie starannie kroić, bo zupa będzie zmiksowana.
ETAP 4:
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć mieszając, jak cebula lekko zmięknie dodać pokrojonego pora i dalej smażyć. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i jeszcze przez chwilę smażyć.
ETAP 5:
Ziemniaki i seler obrać, umyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do garnka. Dodać zawartość patelni, wlać bulion drobiowy, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Zagotować i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
Usunąć z zupy liść laurowy o ziarenka ziela angielskiego. Zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę kremówkę, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem i wymieszać. Garnek z zupą postawić na ogniu i podgrzać.
Zupę podawać z porcją spienionego mleka posypaną wiórkami skórki otartej z pomarańczy.