Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis genezę ma w puree ziemniaczano-jabłkowym .

Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)

 

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/3 białej części pora
  • 1 duże jabłko
  • 15 dag wędzonki( boczek, wędzonka bamberska itp.)
  • gałązka lubczyku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup (typu Jarzynka, Delikat ,kostka bulionowa -co tam kto używa )
  • natka pietruszki do posypania
  • dymka lub bardzo drobny szczypiorek do posypania
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18%
  • pieprz biały mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)
Obrać warzywa . Marchew pokroić w ozdobne krążki , ziemniaki i jabłko w kostkę , pietruszkę , por , seler przedzielić na 2 kawałki. Ułożyć wędzonkę , warzywa , lubczyk, przyprawy w garnku i zalać wodą . Gotować 45 minut. Wyłowić wędzonkę , plasterki marchewki , lubczyk . Łyżką cedzakową odsączyć 1/3 kostek ziemniaków ( i jabłka ) .Przelać zupę z garnka do malaksera i zmiksować razem ze śmietanką . Wrzucić odłożone ziemniaki, marchewkę i pokrojoną w cienkie nie duże plasterki wędzonkę . Doprawić do smaku. Podawać posypaną mieszanką natki pietruszki i szczypiorku z kilkoma plasterkami wędzonki na porcję.

* Można sobie ułatwić pracę wkładając marchew do zupy w całości, a pokroić ozdobnie dopiero po ugotowaniu.

Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)
Warzywa pokrojone umieszczamy razem z wędzonka i przyprawami w garnku i zalewamy wodą
Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)
Gotujemy zupę na średnim gazie 45 minut .
Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)
Wyjąć wędzonkę i odsączone połowę ziemniaków z jabłkiem
Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)
Resztę zupy przelać do malaksera i zmiksować razem ze śmietanką