Sposób przygotowania:
Kartoflanka z jabłkiem ( na wędzonce)
Obrać warzywa . Marchew pokroić w ozdobne krążki , ziemniaki i jabłko w kostkę , pietruszkę , por , seler przedzielić na 2 kawałki. Ułożyć wędzonkę , warzywa , lubczyk, przyprawy w garnku i zalać wodą . Gotować 45 minut. Wyłowić wędzonkę , plasterki marchewki , lubczyk . Łyżką cedzakową odsączyć 1/3 kostek ziemniaków ( i jabłka ) .Przelać zupę z garnka do malaksera i zmiksować razem ze śmietanką . Wrzucić odłożone ziemniaki, marchewkę i pokrojoną w cienkie nie duże plasterki wędzonkę . Doprawić do smaku. Podawać posypaną mieszanką natki pietruszki i szczypiorku z kilkoma plasterkami wędzonki na porcję.
* Można sobie ułatwić pracę wkładając marchew do zupy w całości, a pokroić ozdobnie dopiero po ugotowaniu.
msewka
Babciagramolka
Ma taki jekko winny smak - nie jest taka ,, bezosobowa,, jak to kartoflanki
msewka
Dziękuję za odpowiedź.
MagdaMM