Sposób przygotowania:
Kremowa pomidorowa z soczewicą
Jesli mamy czas to soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Porcje rosołową obgotowujemy. Następnie wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Dodajemy bulionetkę. W osobnym garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez minutę. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową. Z wywaru wyciągamy pietruszke, marchewkę oraz seler - kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka z pomidorami, posypujemy suszoną bazylią i dusimy około 15 minut. Pozostałe wwarzywa oraz mięso wyciągamy z wywaru - nie będa potrzebne. Po tym czasie miksujemy na gładką masę i przekładamy do garnka z wywarem, dodajemy soczewicę i gotujemy ok 10-15 minut do czasu, aż soczewica będzie al dente. Doparawiamy do smaku. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany oraz listkiem świeżej bazyli. :)