migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kremowa zupa czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna i aromatyczna zupka czosnkowa o aksamitnej konsystencji. Wspaniale rozgrzewa dobrze wpływa na odporność.

Kremowa zupa czosnkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa zupa czosnkowa

 

  • 1 duża główka czosnku
  • 500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 50 ml smietanki 30 %
  • 50 g sera żółtego długo dojrzewającego (dałam bursztyna)
  • biały pieprz
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa czosnkowa
Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek. Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami (kilka kromek chleba tostowego pokroić w kostkę i zarumienić na patelni z odrobinka oleju).
Kremowa zupa czosnkowa
Etap 1 Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na pół. W garnku roztopić masło i podsmażyć obrany czosnek.
Kremowa zupa czosnkowa
Etap 2 Dodać ziemniaki, wszystko zalać bulionemi i gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Kremowa zupa czosnkowa
Etap 3 Następnie wszystko dokładnie zmiksować, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Kremowa zupa czosnkowa
Etap 4 Dodać śmietankę i starty ser, dokładnie wymieszać.

Tagi:

sery ser