Sposób przygotowania:
Zupa dyniowa Eli z kluseczkami
Z dyni wyjąć pestki i razem ze skórką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-45 minut w zależności od grubości miąższu.Upieczoną dynię ostudzić i wyjąć łyżką ze skórki.Szpinak (ja miałam paczkę 450 g) rozmrozić i przełożyć na drobne sitko do odsączenia.Ziarna kolendry uprażyć na małej,suchej patelni,wrzucić do moździerza i rozetrzeć.Zagotować 1.5 litra wody i wrzucić kostkę bulionową.Do bulionu dodać dynię,chwilę pogotować i zmiksować.Do zupy dodać mleczko kokosowe,kolendrę,imbir,czosnek i jeszcze raz zagotować.Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać przegotowanej wody.Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Jajka rozbełtać w garnuszku,dodać 3 czubate łyżki szpinaku (z reszty szpinaku ugotować zupę),wymieszać,dodać kaszę manną,jeszcze raz wymieszać i odstawić na kilka minut,żeby kasza manna napęczniała.W szerokim,niskim garnku zagotować osoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku wrzucać kluseczki.Gotować na małym ogniu do miękkości,przez około 10-15 minut.Zupę dyniową podawać ze szpinakowymi kluseczkami,posypaną uprażonymi pestkami dyni.Smacznego!
margolata
luna
basaii