Sposób przygotowania:
Zupa kurkowa 4
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić do niego oczyszczone, umyte i dowolnie pokrojone kurki i posiekany czosnek. Smażyć razem ok. 5 minut. Mięso przełożyć do garnka i zalać ok. 2 litrami wody. Liście pora i selera umyć, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę i warzywa dodać do mięsa. Dodać też kostkę bulionową (jak ktoś woli to może jej nie dodawać). Wszystko gotować ok. 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w dużą kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. Do zupy dodać podsmażone kurki. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, również dodać do zupy. Zupę gotować dalej tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Natkę pietruszki posiekać (ilość wg upodobań) i posypać nią zupę na talerzu.