Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa kurkowa 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa z dodatkiem kurek i piersi z kurczaka.

Zupa kurkowa 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa kurkowa 4

 

  • 40 dkg kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście pora
  • 2 liście selera
  • 1 kostka bulionowa
  • 30 dkg ziemniaków
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa kurkowa 4
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić do niego oczyszczone, umyte i dowolnie pokrojone kurki i posiekany czosnek. Smażyć razem ok. 5 minut. Mięso przełożyć do garnka i zalać ok. 2 litrami wody. Liście pora i selera umyć, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę i warzywa dodać do mięsa. Dodać też kostkę bulionową (jak ktoś woli to może jej nie dodawać). Wszystko gotować ok. 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w dużą kostkę i z powrotem wrzucić do wywaru. Do zupy dodać podsmażone kurki. Ziemniaki obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę, również dodać do zupy. Zupę gotować dalej tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Natkę pietruszki posiekać (ilość wg upodobań) i posypać nią zupę na talerzu.
Zupa kurkowa 4
Oczyszczone umyte i pokrojone kurki smażone razem z czosnkiem na maśle.
Zupa kurkowa 4
Podgotowana z warzywami i zieleniną pierś z kurczaka.
Zupa kurkowa 4
Wyjęte z wywaru mięso pokrojone w niezbyt dużą kostkę.
Zupa kurkowa 4
Obrane i pokrojone ziemniaki dodane razem z podsmażonymi kurkami do zupy.