Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zabielana zupa kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jedna z moich ulubionych zup - kurkowa ze śmietaną.

Zabielana zupa kurkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zabielana zupa kurkowa

 

Sposób przygotowania:

Zabielana zupa kurkowa
Umyte skrzydełka zalać litrem wody, zagotować. Wyjąć szumowiny, dodać starte na grubych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować pod przykryciem. Grzyby umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Razem z cebulką podsmażyć na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem. Wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę dodać do zupy. Gotować do miękkości. Na koniec wlać śmietankę oraz przyprawić zupę kucharkiem, pieprzem oraz przyprawą do zup w płynie. Można dodać posiekany drobno koperek.
Zabielana zupa kurkowa
Do wywaru mięsnego dodać starte warzywa.
Zabielana zupa kurkowa
Grzyby wraz z cebulką podsmażyć na oliwie.
Zabielana zupa kurkowa
Podsmażone grzyby i ziemniaki dodać do zupy.