dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybka, bardzo pożywna i syta kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami. Doskonale smakuje także bez pulpecików.

Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami

 

  • Zupa:
  • 2,5 l bulionu drobiowego
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 zupa pieczarkowa
  • 100 serka topionego kremowego
  • 100 g serka topionego pieczarkowego
  • 200 ml śmietany 30 %
  • Pulpeciki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • garść bułki tartej

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami
Zupa: Marchew i pieczarki ścieramy na tace o dużych oczkach i podsmażamy na maśle aż marchew zmięknie. W razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliło. Bulion zagotowujemy. Do gotującego się bulionu dodajemy oba serki topione i mieszamy żeby się rozpuściły. Zupę pieczarkową rozpuszczamy w 0,5 zimnej wody, dodajemy do bulionu i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki z marchewką i mieszamy. Do zupy wlewamy śmietankę zahartowaną odrobiną gorącej zupy. Całość zagotowujemy.  

Pulpety: Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzamy. Na talerz nakładamy kilka pulpecików i zalewamy gorącą zupą. Smacznego :)
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami - podsmażamy marchew i pieczarki
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami
Kremowa zupa pieczarkowo-marchewkowa z pulpecikami - pulpeciki