karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Maślana zupa pieczarkowo-kurkowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Łatwa w przygotowaniu, grzybowa zupa o maślanym smaku i aromacie. Pięknie pachnie, pysznie smakuje. Polecam wszystkim. Smacznego

Maślana zupa pieczarkowo-kurkowa z makaronem

Składniki:

Maślana zupa pieczarkowo-kurkowa z makaronem

 

  • 25 dag mrożonych kurek (wedle możliwości świeże)
  • 25 dag pieczarek brązowych
  • 25 dag pieczarek (klasycznych, białych)
  • 3 łyżeczki serka śmietankowego z czosnkiem (np. z Piątnicy)
  • 2 duże cebule
  • 75 dag włoszczyzny (ok.3 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, kapusty i pora)
  • 2 łyżeczki nieroztopionego masła klarowanego
  • 1 płaska łyżeczka papryki suszonej słodkiej
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • szczypta curry
  • garść natki pietruszki (świeżej/suszonej)
  • ziele angielskie x 5
  • liść laurowy x 2
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 30 dag makaronu nitki

 

Sposób przygotowania:

Maślana zupa pieczarkowo-kurkowa z makaronem
Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny obrać i pokroić w plasterki bądź półksiężyce. Cebule obrać i poszatkować. Seler pokroić drobno. Kapustę i por posiekać i sparzyć we wrzącej wodzie na durszlaku, płucząc dokładnie z drobinek piasku. Zagotować ok. 2,5 litra wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wrzucić do niej przygotowane warzywa. W tym czasie oczyścić pieczarki brązowe i białe. Gdy woda z warzywami zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać serek śmietankowy z czosnkiem. Wsypać też lubczyk oraz paprykę suszoną i curry. Pogotować na małym ogniu przez ok. 5-10 minut, a w międzyczasie pokroić oczyszczone pieczarki w ćwiartki. Dodać do zupy. Podgrzewać nadal na małym ogniu. Gdy pieczarki się już lekko podgotują, wrzucić mrożone kurki i dodać odrobinę (ok. 2 łyżeczek) masła klarowanego. Gotować jeszcze chwilę na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby też innymi przyprawami. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i dodać do zupy. Wymieszać. Zdjąć zupę z ognia, przykryć na ok. 5 minut - czosnek odda swój smak i zapach. Wymieszać. W tym czasie zagotować wodę na makaron nitki, ugotować go według przepisu w wodzie z odrobiną soli, zazwyczaj gotować przez ok. 3 minuty na al dente. Zupę pieczarkowo-kurkową z makaronem można podawać od razu po przyrządzeniu, choć najlepiej smakuje na drugi dzień.

Tagi:

makaron