Sposób przygotowania:
Kremowa zupa z pora z grzankami
Por , cebulę i ziemniaki obrać . Umyć . Odrzucić łykowate kawałki z pora . Pokroić por na pół plasterki , cebulki ze szczypiorkiem w piórka , a ziemniaki w drobną kostkę . W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i łyżkę oleju. Wrzucić por i cebule .. Smażyć mieszając . Dołożyć ziemniaki . Wymieszać . Zalać wodą . Posolić odrobinę . Gotować 20 minut. W czasie kiedy zupa się gotuje pokroić chleb/bułkę w kostkę . Usmażyć na rumiano grzanki. Zdjąć z patelni i odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Kminek wrzucić na suchą patelnię i lekko uprażyć . Zupę zmiksować w malakserze dodając śmietankę .Doprawić solą , pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Podawać posypując szczypiorkiem i kminkiem. Osobno podać grzanki.