lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Kremówka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

znakomita kremówka z oryginalnym kremem

Kremówka.

Składniki:

Kremówka.

 

 

  • krem:
  • 2 żółtka
  • jajo
  • 6 łyżek grysiku i cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 szkl mleka

Sposób przygotowania:

Kremówka.
Mąke przesiej na stolnicę posiekaj ją z kostką masła.Następnie dodaj kwaśną śmietanę.Wyrób ciasto które podziel na dwie części i upiecz na złoty kolor.Żółtka i całe jajo ucieraj z cukrem oraz grysikiem.Dodaj do tego mąkę pszenną i opakowanie cukru waniliowego.Wymieszaj dobrze masę. Całą masę wlej do gotującego się mleka i doprowadź ją do wrzenia ciągle mieszając.Letnią masą przełóż placek który posyp z wierzchu cukrem pudrem i wstaw w chłodne miejsce lub do lodówki aby stężał.

Tagi:

ciasto