bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Kremówka 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto z kremem, które wszystkim smakuje :)

Kremówka 4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kremówka 4

 

 

  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dkg margaryny

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kremówka 4
Z mąki, margaryny i kwaśnej śmietany miesimy ciasto, najlepiej zamiesić je dzień wcześniej. Na drugi dzień ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy w formach posmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Krem: szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej pół szklance mleka rozrabiamy żółtka i mąkę, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko. Odstawiamy do wystudzenia. Margarynę rozcieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń. Przekładamy: na jeden placek wykładamy krem i przekładamy drugim plackiem. Po wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
Kremówka 4
Na jeden upieczony placek wykładamy utarty krem.
Kremówka 4
Placek z kremem przykrywamy drugim plackiem .

Tagi:

ciasto