jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kremówka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

rewelacyjne ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi

Kremówka kokosowa

Składniki:

Kremówka kokosowa

 

  • CIASTO:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • MASA KOKOSOWA:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Kremówka kokosowa
CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na blachę.
MASA BUDYNIOWA:
Budyń ugotować. Będzie gęsty. Ciepłą masę budyniową rozłożyć na cieście.
MASA KOKOSOWA:
Margarynę rozpuścić, przestudzić. Ubić pianę z 2 białek, dodać cukier, 2 żółtka i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Do masy dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę.
Wyłożyć na masę budyniową masę kokosową.
Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 150 stop. C.