ewelina2009

ewelina2009

Kucharz
[Przepisów: 6]

Kremówka na francuskim cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mega szybkie i bardzo smaczne ciasto.

Kremówka na francuskim cieście

Składniki:

Kremówka na francuskim cieście

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego np. Frosta
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 litr mleka
  • 20 dkg masła lub margaryny
  • 1/2 szkl cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kremówka na francuskim cieście
Ciasto: Ciasto wyciągamy z opakowania ( we Froście jest 6 listków) dzielimy na 2 lub 3 części, wałkujemy układamy do tortownicy o wymiarach 26 cm. piekę 3 takie placki w temperaturze 200 stopni około 15-20 min. Krem: Mleko wlewamy do garnka, odlewamy ok 2 szklanki, do pozostałego dodajemy masło i cukry. Do pozostałego mleka wsypujemy budynie oraz mąki mieszamy. Na gotujące się mleko wlewamy budynie z mąką mieszamy aby ni powstały grudki. Wykonanie: 1 ciasto francuskie, na to połowa masy budyniowej, przekładamy następnym ciastem dodajemy pozostałą masę i przykrywamy ostatnim ciastem. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepsze jest na 2 dzień. Polecam, proste i łatwe.

Tagi:

ciasto