Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kremówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kremówki z ciasta francuskiego są rewelacyjne.

Kremówki

Składniki:

Kremówki

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kremówki
Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, podzielić na dwie części, ułożyć na przygotowanych blaszkach. Jedną część ciasta upiec w całości, natomiast drugą część przed pieczeniem pokroić w kwadraty. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 12 minut. 2 szklanki mleka zagotować. Do 1 szklanki zimnego mleka dodać żółtka, obie mąki, budyń i dokładnie wymieszać. Wlać do gorącego mleka, mieszając, ugotować budyń. Zdjąć z ognia, ostudzić. Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo ugotowany, zimny budyń. (do kremu można dodać spirytusu lub soku z cytryny) Na upieczony, zimny blat ciasta wyłożyć krem, wyrównać nożem, na krem układać obok siebie kwadraty z upieczonego drugiego ciasta. Odłożyć do lodówki, ostudzić. Posypać cukrem pudrem

Tagi:

ciasto